Son yıllarda ikisi de sıkça sorulan sorulardan biri oldu.
Yeni bahçe tesis edecek üreticiler arazilerinden hızlı bir şekilde gelir elde etmek isterler, ki bu haklı bir istektir.
Bu nedenle hangisi erken verime yatar diye merak ederler. Hızlı gelişen mi? Peki hangisi hızlı gelişiyor? Bu sorular uzar gider.
Bunun yanında antep fıstığı üreticilerinin sorması gereken şu soruyla giriş yapalım;
Neden anaçlar önemlidir?
Anaçlar, meyvecilikte kısaca; hastalıklara, zararlılara, olumsuz toprak koşullarına karşı savunma sağlar ve verimliliğe etki eder.
Anaçlardan hangisinin fıstık üreticilerini tatmin edeceği 5-10 yıl süreç sonunda belirginleşerek kesin yargılar oluşabilmektedir.
Gelelim bu iki anacın Mardin’de çiftçi koşullarında yetiştiriciliği ve karşılaştırılmasına…
Öncelikle şunu belirtmeliyim. Bakım ve yetiştiricilik süreci ile ilgili bilgiler çiftçi beyanlarıdır. Tarafımdan ve tekniker arkadaşım Cemal Ay la birlikte şerit metre kullanarak aldığımız ölçümler ve ortalamaları tabloda belirtilecektir.
Bahse konu bahçelerde bilimsel bir çalışma yürütmek isteyen olursa her iki çiftçimizin bahçesinde çalışma yürütebilirler. Ayrıca bu ölçümleri güvensiz kabul edip gerekli gözlem ve ölçümler yapmak isteyen olursa UCB1 arazisi Mardin Kızıltepe Güngören Köyü Eczacı Sedat Şan’a aittir. Buttum bahçesi Mardin Kızıltepe Günlüce Köyü Fen Bilgisi Öğretmeni Selman Tarhan’a aittir.
Bahçelere Ait Bilgiler, Yapılan Ölçümler ve Şekli
Bahçelerin ikiside üçüncü yaprak yılına giriyor. Her iki bahçede ikinci senesinde aşılanmaya başlanmış. Her iki bahçede de Siirt çeşidi aşılanmıştır. Örneklenen fidanların tümünün aşı yaşı ikinci yaprak yılındadır.
Buttum bahçesi sahibi çiftçi 2021-2022 üretim sezonu boyunca yalnızca bir kez sulama yaptığını ve gübre kullanmadığını belirtmektedir.
Buttum Anaçlı Bahçeden Fotoğraflar
UCB1 bahçesi sahibi çiftçi 15-20 gün arayla 2021-2022 üretim sezonu boyunca sulama yaptığını ve hümik asit başta olmak üzere kimyevi gübreler kullandığını belirtmektedir.
UCB1 Anaçlı Bahçeden Fotoğraflar
Buttum bahçesinde aşılama çiftçi tarafından yapılmış ve önceden aşılama tecrübesi olmadığını belirtmektedir. Aşı başarı oranı iki yılda %90 seviyesinde olduğunu belirtmektedir.
UCB1 bahçesinde aşılama profesyonel aşıcılar tarafından yapılmış aşı başarı oranı iki yılda %95 düzeyinde olduğu çiftçi tarafından belirtmektedir.
Bu iki bahçe için ölçümler şöyle olmuştur; anaç gövde çapı ölçülmüş olup, ölçüm seviyesi toprak seviyesinden 30 cm yükseklikten 10 ar adet fidan rastgele seçilerek ölçümler yapılmıştır. Aynı anaç üzerinde aşı gelişim çevresi ölçülmüş olup aşı noktasından 20 cm yükseklikten aşı çevresi ölçülmüştür. Aşı sürgün boyu; yine aynı anaç üzerindeki aşının sürgün boyu, aşı noktasından sürgünün en uç noktası büyüme ucuna kadar ölçülmüştür. Milimetrik ölçümler hesaba katılmamıştır. Veriler yuvarlanarak değerlendirmeye alınmıştır.
Buttum Bahçesinde Anaç Gövde Çevresi, Aşı Dalı Çevresi, Aşı Boyu Ölçüm Tablosu