BITTIM TOHUMU ÇİMLENDİRME

 

Bıttım ağacı meyveleri hem kozmetik sanayisi hemde gıda amaçlı uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Ağaç aynı zamanda antep fıstığı anacı (altlığı) olarak da fıstık kültüründe çok eskiden beri kullanılmıştır. Fakat son yıllarda yeni tesis edilen bahçelerde en çok tercih edilen bir anaç olmuştur.  Fidanlık kurmak isteyenler hemde bahçesini tohumdan kurmak isteyenlerin sorduğu sorulardan biri ''Bıttım Tohumu Nasıl Çimlendirilir?''

 

Aslında bir çok yöntemi olmakla beraber hızlı ve etkili sonuç alınacak bir yöntem olan ön üşütme soğuk katlama yöntemine değinilecektir. Soğuk katlama işlemleri bir birinden farklı uygulamalarla yapılabilir olsada bu yazıda nemli ve dolapta +4 derece sıcakta ön üşütme yöntemi ile yapılacak uygulama süreçleri anlatılacaktır.

 

 

Bıttım Tohumu Çimlendirme Yöntemi

 

Teknik olarak yapılacak işlemler oldukça basittir ve beş işlem süreci ile yapılmaktadır.

 

1-Bıttım tohumlarının kabuğunun soyulması ve boş dolu ayıklanması;

Kurutulmuş tohumlar iki gün suda bekletilirek dış kabuk yumuşatılır.

Bundan sonraki süreçte yapılacaklar. İki gün suda bekletilip su yüzeyinde kalanlar boş tohumlar alınıp uzaklaştırılır.

 

2-Yeşil kabuk soyulur.

 

3-Nemli (hafif nemli) olarak buzdolabının sebzelik bölümünde +4 derecelik ortamda bekletilir.

 

4-Haftada bir veya iki kez nem ve küflenme kontrolleri yapılması için dolaptan çıkarılır, tohumlar yıkanır, iyice süzülür ve tekrar dolapta bekletilir. Bıttım tohumları bu şekilde 45 gün dolapta bekletilirse çimlenmeleri için yeterli olur. Bu süre içinde kabuklar çatlamış ve ilk kökçükler görülebilir. Tüm tohumlar çatlamasa bile artık ekilmeye hazır olurlar. 

 

5-Ön üşütme soğuk katlama süreci tamamlanmış olan tohumlar ortalama 45 gün sonra dolaptan çıkarılır ve ekimler yapılır.

Bu işlemleri ekim yapacağınz döneme, kontrollü bir işlem olması nedeniyle bulunduğunuz iklim koşullarına göre ayarlama şansınız bulunur bu sebeple avantajlıdır.  

 

Bıttım tohumu çimlendirme yöntemlerinden biri olan bu yöntem tarafımdan defalarca uygulanmış ve yukarıda belirtilenler tecrubelerimle sizlerle paylaşılmıştır.

Zir.Yük.Müh. Haki Elik

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR