Bitkilerde Kök Sistemi Hakkında Kısa Bilgiler

Kök sistemi bitkilerin yetiştikleri ortama tutunmasını sağlar. Bulundukları ortamdan besin ve su alarak çok önemli ve hayati görev üstlenirler. Karşılaştıkları olumsuz koşullarda hormonal sinyaller gövdeye gönderirler ve toprak üstü organların bu koşullara hazırlıklı olmasını sağlayan önemli fonksiyonlara sahiptirler.

 

Kültür bitkileri yetiştikleri ortamdan yeterli su ve besin alabilmeleri ve dolayısıyla iyi gelişmeleri için güçlü ve gelişmiş köklere sahip olmalılar. Yani temelin güçlü ve sağlam olması gerekir.

 

Kök sistemi şu genel nedenlerle iyi gelişmez; toprak pH sı  ve tuzluluk yüksek, organik madde düşük düzeyde ise kök gelişimi ve dolayısıyla bitki gelişimi optimum koşullara göre düşük olur yada düşük olması beklenir. Yetiştirilen kültür bitkisi besin açlığı yaşarsa örneğin fosfor, nispeten azot veya bor gibi besin maddesi eksiklikleri kök gelişimini olumsuz etkiler. Su baskınları, toprak drenajının iyi olmaması gibi durumlar da kök gelişimini olumsuz etkileyen genel sebeplerdir.

 

Toprağın fiziksel koşullarını yani taşlık veya kayalık olma özelliğini değiştirmemiz nerdeyse imkansızdır. Fakat kimysal özelliklerini pH değerini, tuzluluk değerlerini iyileştirebiliriz. Toprağın organik madde miktarını arttırabiliriz.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR