Antepfsıtığı Ağaçlarında Sararmalar

Son yıllarda üreticilerin yoğun bir şekilde karşılaştıkları fıstık ağaçlarının aniden sararması, yapraklarda kurumalar gibi belirtiler veren bir sorun bu yılda kendini havaların ısınmasıyla göstermeye başladı.

Ağaçlar Neden Sararıyor?

Uzmanlar yaptıkları çalışmalarda Candidatus phytoplasma solani adını verdikleri bir bitki hastalığı fitoplazmanın bitkinin floem denilen iletim demetlerine yerleşerek tıkanmasına neden olduğu ve bunun sonucunda ağacın zayıfladığı, güçsüz kaldığı, yapraklarda yanıkların oluştuğu, sararmalar şeklinde belirti oluşturur.

Nasıl Bulaşıyor?

Hastalığın nasıl bulaştığı henüz netlik kazanmamış olmakla beraber; zararlı emici böceklerden, budama gibi kültür teknik faaliyetlerinden insan faktörüyle bulaştığı düşnülmektedir.

Nasıl Tedavi Edilmeye Çalışılıyor?

Tarım uzmanları hastalığın gözlendiği bahçelerde tedavi olarak bitkinin beslenmesine yönelik girişimlerde bulunurlar. Uzmanlar farklı öneriler yapıyor olsalarda genellikle besleme ağırlıklı tavsiyelerde bulunuyor ve olumlu sonuç aldıkları gözleniyor.

Hastalığa karşı yapılan öneriler farklılık göstermekle beraber bir tedavi reçetesi olarak şunlar genel olarak sunulmuştur.

Bu uygulamalar ağaç taç iz düşümüne (dal burnu) açılacak çanak içerisine suyla verilen gübreler şeklindedir. Aşağıda listesi verilen gübreler genellikle uygulanmaktadır.

200 gr Fe şelatlı,

100 gr Çinko şelatlı gübre

200ml Hümik Asit ve fulvik asit,

200 gr NPK gübreleri 20-20-20 veya 19-19-19 veya 18-18-18 gibi

1 litre yosun amino asit içerikleri

200 litre su uygulaması şeklindedir.

Belirtilenler kök bölgesine yapılacak uygulama önermesidir.

10 15 gün sonra yine su verilmeli, sadece su verilmelidir. Sadece su verilmesi gübre alımını ve bitkinin kullanımı açısından olumlu sonuçlar verecektir. Ağaç yaşına göre dozlar arttırılıp azaltılabilir.  Belirtilen oranlar 20 yaş bir ağaç için ortalama bir yaklaşımdır. Diğer tavsiyelerden farklı olarak bu reçete çinko da önermeketedir.

 

Bahçenizdeki ağaçların yaşı arttıkça gübre dozlarını 10-20 gr arttırabilir, yaş azaldıkça dozajı azaltabilirsiniz.  Yapılacak sulama tahmini oranlarını taç iz genişliği metrekare büyüklüğüne göre bir metrekare için 100-120 litre şeklinde düşünülerek yapılabilir.

 

Tekrar yapılacak sulamalar yapılan uygulamanın etkinliğini arttıracak besinlerin bitki tarafından daha iyi alımını sağlayacaktır.

 

Yukarıda belirtilen tavsiyeler dışında başka reçetelerde uygulanmaktadır. Tüm mevcut uygulamalar hastalığa karşı direnci yükseltmek içindir. Ve fikir vermesi adına okuyucuya sunulmaktadır. Tarım uzmanlarının onayına mutlaka başvurarak bahçelerinizde sorunları çözmelisiniz.

 

tofidas.com tarım destek ekibi

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR